winkelwagen
Subtotal: 0,00€
Uitchecken
Levering binnen 24 uur
Hoofdpagina / Blog / Wat is bloemkooloor?


 

Bloemkooloor of hematoom auris is een typische aandoening bij beoefenaars van vechtsporten zoals MMA, worstelen, Sambo of Jiu-Jitsu.

Deze ooraandoening heeft een specifieke vorm die lijkt op die van een bloemkool, vandaar de naam.

Hoe het hematoom auris zich ontwikkelt


Het onderzoek naar deze afwijking begon halverwege de 19e eeuw, zonder duidelijkheid over de oorzaak. Aanvankelijk werden gevallen van intellectuele achterstand en dementie onterecht met deze aandoening in verband gebracht.

Naarmate het onderzoek vorderde, werd ontdekt dat bloemkooloor veroorzaakt wordt door de vorming van bloedklonters in het gebied. Deze klonters, het resultaat van herhaalde zware impacts, zorgen ervoor dat het kraakbeen van het oor losraakt van het perichondrium, de laag die het kraakbeen omhult en zorgt voor bloedtoevoer en voeding.

Zonder adequate bloedtoevoer treedt hypoxie op en verliest het kraakbeen volledig zijn voeding, waardoor het inerte wordt. Als verdedigingsreactie ontstaat een hematoom dat geleidelijk opzwelt en de kenmerkende plooien vormt.

Deze vorm is permanent en kan niet ongedaan gemaakt worden, zelfs niet als de slagen stoppen. In recente jaren zijn er echter chirurgische technieken ontwikkeld om het te verwijderen en het oor weer een 'normaal' aanzien te geven.

Preventie van het bloemkooloor


Hier spelen wij een rol in de bescherming tegen mogelijke verwondingen tijdens het sporten. In de genoemde sporten, waar contact frequent, aanhoudend en intens is, is het lastig om deze effecten te voorkomen.

We kunnen enkel zorgen dat de impact minder is en het oor beschermen zodat het niet die vorm krijgt. Het dragen van helmen tegen stoten en oorbeschermers tegen aanhoudende wrijving zal bescherming bieden tegen bloemkooloor.

Als het vroeg wordt ontdekt, kan het mogelijk zijn om de bloedklonters die het hematoom auris vormen te draineren en de gevolgen te verzachten. Sommige worstelaars gebruiken ook compressieverbanden in het gebied om de bloedcirculatie te ondersteunen.

Klik op deze afbeelding om onze selectie gehoorbeschermers te bekijken



orejeras bjj

WAAROM KOPEN OP WAAROM KOPEN OP Stijl MMA ? ?

Legaal
  • Inkoopvoorwaarden
  • Cookiesbeleid
  • Juridische kennisgeving
  • Privacybeleid
Informatie
  • Verzenden & retourneren
  • Betalingsmethoden
  • Korting voor loyaliteit
  • Lageplan

Acceder

Onthoud mij

nieuw rekord
Door een account kunt u aankopen doen check snel de status van uw bestellingen en bekijk uw eerdere operaties.
Creëer een nieuw account