winkelwagen
Subtotal: 0,00€
Uitchecken
Levering binnen 24 uur
Hoofdpagina / Blog / Boksregels: professioneel en amateur
<<  Vorige pagina BLOG Volgende pagina  >>

Boksregels: professioneel en amateur


Boksregels: professioneel en amateur

Boksen is een vechtsport die zowel de geest als het lichaam uitdaagt, waarbij twee concurrenten het tegen elkaar opnemen in een ring, op zoek naar de overwinning door het strategische gebruik van meerdere slagen. Door de jaren heen is het boksen geëvolueerd, waardoor er een specifieke reeks regels is ontstaan die zowel professionele als amateurgevechten beheersen, inclusief Olympische gevechten. Dit artikel leidt je door de fundamentele regels van het boksen, waardoor je een duidelijk inzicht krijgt in hoe de sport is gestructureerd en wat er nodig is om eerlijk en veilig te concurreren.

 

Boksgrondbeginselen

 

Het boksen vindt plaats in een vierkante ring, omringd door touwen, waar boksers handschoenen dragen om hun handen te beschermen en slagen op te vangen. De gevechten zijn verdeeld in rondes, met pauzes ertussen, en worden begeleid door een scheidsrechter die erop toeziet dat de regels worden nageleefd. Gevechten kunnen eindigen door knock-out, technische beslissing of verzamelde punten, afhankelijk van de precisie en kracht van de toegebrachte slagen.

 

Basisregels voor boksen

 

  • Gevechten vinden plaats in een bepaald aantal rondes, met specifieke duur en rustperioden.
  • Grappling, het gebruik van wapens om te slaan of man-tegen-man-gevechten zijn niet toegestaan.
  • Een vallende bokser moet binnen 10 seconden opstaan; Anders verlies je de strijd.
  • Het is verboden om op het achterhoofd, onder de gordel, te slaan en kopstoten, bijten of duwen uit te voeren.
  • Stoten kunnen alleen worden geleverd met het gewatteerde deel van de handschoen.

 

Verschillen tussen professioneel, amateur- en olympisch boksen

 

Hoewel de basis van het boksen consistent is op de verschillende niveaus, zijn er bijzonderheden die het professionele boksen onderscheiden van het amateur- en Olympisch boksen. Bij professioneel boksen zijn bijvoorbeeld langere gevechten mogelijk, is het gebruik van beschermende helmen niet nodig en is er een scoresysteem gebaseerd op de effectiviteit van de slagen. Aan de andere kant benadrukken amateur- en olympisch boksen de veiligheid van concurrenten, beperken ze de duur van gevechten en maken ze gebruik van hoofdbeschermers.

 

Boksscoresysteem

 

Scoren bij het boksen hangt af van de effectieve impact van de slagen, rekening houdend met de kracht en het impactgebied. Om te worden geteld moeten slagen rechtstreeks op de voorkant of zijkant van het hoofd en de romp plaatsvinden. Rechters, die kunnen variëren tussen drie en vijf, zijn verantwoordelijk voor het toekennen van punten, en een elektronisch systeem zorgt voor onpartijdigheid bij het scoren.

 

Overtredingen en strafschoppen

 

Het begaan van overtredingen tijdens een bokswedstrijd kan leiden tot waarschuwingen, berispingen en, in extreme gevallen, diskwalificatie van de bokser. Overtredingen omvatten onder meer illegale treffers, grijpers en slaan met niet-geautoriseerde delen van de handschoen. De integriteit van de sport en de veiligheid van deelnemers staan voorop, dus het volgen van de regels is essentieel voor alle deelnemers.

Het kennen van de regels van het boksen is essentieel voor elke aspirant-bokser en fan van de sport. Ze bieden de noodzakelijke structuur voor eerlijke en veilige competities en zorgen ervoor dat sportieve verdiensten de winnaar bepalen. Of het nu gaat om de professionele, amateur- of Olympische Spelen, respect voor deze regels is wat boksen tot een van de meest gerespecteerde sporten maakt.

WAAROM KOPEN OP WAAROM KOPEN OP Stijl MMA ? ?

Legaal
  • Inkoopvoorwaarden
  • Cookiesbeleid
  • Juridische kennisgeving
  • Privacybeleid
Informatie
  • Verzenden & retourneren
  • Betalingsmethoden
  • Korting voor loyaliteit
  • Lageplan

Acceder

Onthoud mij

nieuw rekord
Door een account kunt u aankopen doen check snel de status van uw bestellingen en bekijk uw eerdere operaties.
Creëer een nieuw account